Wijntest beginner
Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!
Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.Deze rijping geeft de meest oxidatieve tonen aan een wijn
in rvs tanks
op beton
op fles
op grote houten vaten
Wat bevordert NIET de de groei van een druivenstok
biologische bemesting
regen in het begin van de zomer
subtropisch klimaat
vroeg oogsten
Een fles wijn bevat .... glazen van 125 ml.
5 glazen
6 glazen
7 glazen
7,5 glazen
Een kwaliteitsdruif voor een Alsace Grand Cru is
chardonnay
Edelzwicker
pinot blanc
riesling
Een bittere smaak, drogend in je mond
dit is de smaak van tannine in de wijn
dit is het resultaat van zuur in je mond
dit is volkomen normaal voor witte wijn
dit wijst op zoetheid in de wijn
De vergistingstemperaturen voor witte en rode wijn zijn
6-12 voor wit, 15-25 voor rood
10-35 voor wit en rood
12-22 voor wit, 20-32 voor rood
20-30 voor wit en rood
Cava is
Italiaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Italiaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Spaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Spaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Amerikaans eiken is, ten opzichte van Europees eiken
duurder en erg aromatisch
duurder en niet erg aromatisch
goedkoper, de aroma's zijn zeer neutraal
goedkoper, met aroma's van kokosnoot en vanille
Een typische Bourgogne wijn is
een Champagne blend
een goedkope donkere wijn met laag zuur
gemaakt van 100 % pinot noir
een wijn van ten minste 3 druivenrassen
Een VDN wijn wordt zoet door
het hete Zuid-Franse klimaat
het indrogen van de druiven
het toevoegen van zoete most na de vergisting
het vervroegd stoppen van de vergisting
Zuid-Afrika produceert sauvignon blanc
alleen voor goedkope wijnen
o.a. top-kwaliteiten, alleen gerijpt op eiken
o.a. top-kwaliteiten in de koelere kustgebieden
o.a. top-kwaliteiten in de warme gebieden
Pinot noir in Duitsland
geven het typische aroma van ananas en mango
komt zelden voor, bijna alle wijndruiven in Duitsland zijn wit
wordt in grote hoeveelheden geproduceerd
wordt vaak geblend met riesling
Tawny port wijnen kunnen een indicatie van de leeftijd op het etiket hebben
2, 3 of 4 jaar
5, 10, 15 of 20 jaar
10, 20, 30 of 40 jaar
20, 40 of 60 jaar
Buiten de Loire produceert Frankrijk
geen sauvignon blanc
grote hoeveelheden goedkope sauvignon blanc wijnen
grote hoeveelheden rode sauvignon blanc wijnen
kleine hoeveelheden sauvignon blanc wijnen
Malolactische fermentatie wordt gebruikt om
de harde zuren te verzachten
de kleur van de wijn te verstevigen
het zuur in de wijn te verstevigen
tweede fermentatie te voorkomen
LBV port
betekent 'Less Bottle Volume', flessen van 0,5 ltr.
betekent 'Lost Between Vessels', dit kan elke stijl port zijn
is gemaakt van een enkel oogstjaar
is gemaakt van ten minste 5 verschillende oogstjaren
Dit verschijnsel wijst op zuren in de wijn
de wijn is niet zoet
een droog, trekkend gevoel aan het tandvlees
een volle body
speekselvorming
Oude wijnstokken geven over het algemeen
gemiddelde opbrengst, lage kwaliteit
hoge opbrengst, gemiddelde kwaliteit
lage opbrengst, en zijn erg gevoelig voor ziektes
lage opbrengst, hoge kwaliteit
Beaujolais Nouveau is een
wijn die alleen geproduceerd wordt in zeer goede jaren
wijn die is bedoeld is om maximaal 10 jaar te bewaren
wijnstreek in het noorden van Frankrijk
zeer lichte stijl wijn, uitgebracht in november
Goedkope witte wijnen worden massaal gemaakt van
montepulciano
sangiovese
trebbiano
verdejo
Vintage Champagnes
zijn goedkoper en jonger dan andere Champagnes
zijn vrij eenvoudige wijnen, niet geschikt voor export
zijn wijnen gemaakt in de 20e eeuw
zijn zeer complexe wijnen met een lange flesrijping
De stijl van sherry is van bleek via licht amber tot donker amber
amontillado, PX, fino, oloroso
fino, amontillado, oloroso, PX
fino, PX, olorosso, amontillado
olorosso, amontilado, PX, fino
De aroma's van riesling kunnen omschreven worden als
aards, met veel rood fruit
bloemen, met kruiden en eikenhout
fruit en bloemen
kruidig en vanille
TBA is een bijzondere kwaliteitswijn
dit is een goedkope wijn met uitstekende kwaliteit
dit is een zeer droge wijn, van zongedroogde druiven
dit is een zoete wijn van door botrytis aangetaste druiven
het betekent Totale Blend van Alle druiven
Viognier is een witte druif
het kan een witte of rode druif zijn
met een hoge zuurgraad en aroma's van leer, vanille en kokos
met veel body, aroma's van perzik, peer en bloemen
nee, het is een rode druif
Rieslings met de lichtste body worden geproduceerd in
Elzas
Moezel
Pfalz
Rheingau
Touraine in de Loire-vallei is een
koel klimaat regio die chenin blanc produceert
koel klimaat regio die mooie riesling wijnen produceert
warm klimaat gebied, niet geschikt voor het maken van wijn
warm klimaat regio
Ethanol wordt voornamelijk afgebroken in
de darmen
de lever
de maag
de spieren en hersenen
Gist autolyse
betekent verwijdering van de gist in de fles
is een proces dat 2 weken duurt, en slechte smaken veroorzaakt
kan jaren duren, dit zorgt voor een vers brood-aroma
veroorzaakt smaakafwijkingen, en kan worden vermeden door te koelen
Goede extractie van de kleur in rode wijn kan verkregen worden door
overpompen van de geperste most
de natuur haar werk te laten doen
het sap in de vergistende most
overpompen of naar beneden duwen van de schillen in de vergistende most

