Proefcollege Sherry en Gastronomie

Sherry is een gastronomische wijn.
Leer de andere kant van sherry kennen en proeven.

Nederlands
Mood photo for Proefcollege Sherry en Gastronomie
Proefcollege Sherry en Gastronomie
€ 99,-
Inclusief 8 wijnen, waaronder V.O.R.S. (30 jaar)
Wat leer je in  dit proefcollege:
  • de zeer uiteenlopende stijlen sherry
  • klimaat en terroir van Jerez
  • het doel van bodega en solera
  • gastronomische mogelijkheden
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons!
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Proefcollege Sherry en Gastronomie

  • Terroir: de invloed van klimaat en bodem, en terroir in de bodega
  • Solera, crianza, flor, oxidatie: bijzondere wijnmaak-technieken
  • Gastronomie: bij elke wijn een passend hapje, en een uitleg
  • Proeven van 'en rama', 'passada' en V.O.R.S. premium wijnen
  • Proeven met Jeroen Bronkhorst, Certified Sherry Educator

Praktische info

DATUM: zondag 18 januari – 14.00 uur
LOCATIE:Diversas, Utrecht
PROEVEN:8 zeer goede en premium sherry's
GASTRONOMIE:8 toepassingen van wijn met een hapje
VOOROPLEIDING:vanaf (internationaal) Wijnbrevet

Proefcollege sherry en gastronomie
Geen wijn ter wereld kent zo uiteenlopende stijlen als sherry: onder flor gerijpte, beendroge manzanilla en bloemige fino. Nootachtige amontillado en spannende palo cortado. Geoxideerde oloroso met zijn aardse tonen van koffie, rogge en whisky. Aantrekkelijke pale cream, medium en cream, en extreem zoete maar zeer complexe PX.

En dan begint het pas, want fino kan ook ‘en rama’ gemaakt worden, en er is manzanilla passada. We gaan alle belangrijke stijlen proeven, met veel premium sherry’s. Er zijn ruim 30 sherry-wijnmakers, ieder met hun eigen stijl, deze dag leren we er enkele kennen.

Tussendoor bespreken we de geschiedenis van sherry, het extreme terroir, en de functie van bodega’s. En hoe solera’s werkelijk gebruikt worden (dat is niet hoe het meestal verteld wordt).

Sherry is vooral een gastronomische wijn. Eenvoudige, passende hapjes geven je een idee hoe je sherry aan tafel in kunt zetten. Handig voor sommeliers, nuttige tips voor winkeliers, maar ook leuk om thuis uit te proberen. We beginnen met een cocktail, en je ziet hoe fijn sherry past bij de keukens van deze tijd. We bespreken de keuzes en resultaten. Hierna ben je helemaal klaar om sherry op een goede manier aan tafel in te zetten.

Dit proefcollege wordt gegeven door Jeroen Bronkhorst, Founder van de Wijnstudio, en Certified Sherry Educator voor Vinos de Jerez sinds 2009.

Beschikbaarheid

Startdatum: zo 18 januari 2026
Plaats: Diversas (Utrecht)
Inschrijven
Proefcollege sherry & gastronomie
zo 18 januari
14:00
Diversas, Grebbeberglaan 15, Utrecht