Wijntest gevorderd

Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!

Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.
Vraag 1 / 30
X

Welke Cru uit de Zuid-Rhône staat bekend om zijn rosé

Beaumes-de-Venise
Côtes-du-Rhône-Villages Cairanne
Lirac
Vacqueyras
Vraag 2 / 30
X

De inhoud van een Jeroboam is

3 liter
6 liter
gelijk aan 6 standaard champagne flessen
gelijk aan 8 standaard champagneflessen
Vraag 3 / 30
X

Tussen de véraison en de oogst zwellen de druiven. In de Bordeaux gebeurt dit in de maanden

december – maart
maart – mei
mei – juni
juli – september
Vraag 4 / 30
X

Gimblett Gravels in Nieuw Zeeland zijn bekend door

Premium Bordeaux-stijl blends
Premium wijnen van Chardonnay
Premium wijnen van Pinot Noir
Premium wijnen van Sauvignon Blanc
Vraag 5 / 30
X

Ripasso is een wijn

die gemaakt wordt van de ripasso druif
gemaakt met een Spaanse productietechniek, in gebruik voor cava
gemaakt met de pulp van amarone
gemaakt van laat geoogste druiven
Vraag 6 / 30
X

Welke druif is GEEN typisch Portugees druivenras

aragonês
baga
cinsault
trincadeira
Vraag 7 / 30
X

De Zuid-Afrikaanse wijnwet kent diverse herkomst-aanduidingen, van groot naar klein is dat

District – Region – Ward – Estate
Region – District – Estate – Ward
Region – District – Ward – Estate
Region – Ward – District – Estate
Vraag 8 / 30
X

Een hoge continentaliteit hoort bij:

een continentaal klimaat
een maritiem klimaat
een mediterraan klimaat
wijnbouw in het Verenigd Koninkrijk
Vraag 9 / 30
X

Welk aroma is een gevolg van Brettanomyces

afgestreken lucifers
nagellakremover
nat karton
zwetende paarden
Vraag 10 / 30
X

Wat is waar met betrekking tot Champagne-productie

de beste Champagnes worden gemaakt van de 1e persing, de taille
een NV Champagne moet minimaal 12 maanden ouderen in totaal
een NV Champagne moet minimaal 12 maanden ouderen op de gist
Pinot Meunier is de meest aangeplante druif in Côte des Blancs
Vraag 11 / 30
X

Een rode Rioja Reserva heeft

drie jaar rijping, waarvan een jaar op hout
drie jaar rijping, waarvan een half jaar jaar op hout
twee jaar rijping, waarvan een half jaar op hout
twee jaar rijping, waarvan een jaar op hout
Vraag 12 / 30
X

Als de overheersende aroma's in de wijn tertiair zijn, is de wijn

in ontwikkeling
nog jeugdig
over zijn hoogtepunt
volledig ontwikkeld
Vraag 13 / 30
X

Wat is de belangrijkste druif in de Bandol

Cabernet Franc
Grenache Noir
Mourvèdre
Syrah
Vraag 14 / 30
X

Welke aroma’s kunnen zowel primair als tertiair zijn

aroma’s van gestoofd fruit
aroma’s van koffie, karamel en toffee
aroma’s van vanille en toast
gistige, biscuitachtige aroma’s
Vraag 15 / 30
X

Wat is 'Vino de Pago'

een bodega met hoge reputatie, met wijnen van eigen wijngaarden
een erkend gebied met wijnen gemaakt van internationale druiven
een Portugese wijn, gemaakt van internationale en inheemse druiven
een Spaanse wijn gemaakt van uitsluitend internationale druiven
Vraag 16 / 30
X

Voor welke ziektes in de wijngaard is geen behandeling mogelijk

nematoden
phylloxera
schimmels
virussen
Vraag 17 / 30
X

Welk type wijn is het meest bevattelijk voor bederf door gisten en bacteriën

een wijn met gemiddeld alcohol, met MLF
een wijn met gemiddeld alcohol, zonder MLF
een wijn met hoog alcohol en een hoog zuurgehalte
een zoete wijn die is versterkt met pure wijnalcohol
Vraag 18 / 30
X

Welke druif wordt niet gebruikt in sherry

moscatel
palomino fino
touriga nacional
PX
Vraag 19 / 30
X

Melon de Bourgogne is

de druif voor Macon wijn
de druif voor muscadet wijn
een andere naam voor chardonnay
een blend van Bourgogne druiven
Vraag 20 / 30
X

Deze wijnmaaktechniek wordt gebruikt om een boterige, romige wijn te maken

bâtonnage of lees stirring
maderisatie
oxidatie door rijping op hout
sulfiet toevoegen
Vraag 21 / 30
X

De betekenis van vendange tardive is

het wegknippen van overtollige druiven
laat geoogste druiven
roeren van de gist tijdens de rijping
opnieuw gebruiken van amarone-druivenpulp
Vraag 22 / 30
X

Welke functie hoort niet bij het mengen van wijn

consistentie bereiken
de balans verbeteren
een mono-cépage bereiken
een bepaalde stijl verkrijgen
Vraag 23 / 30
X

De Provence heeft

een mediterraan klimaat, de meeste regen valt in de winter
een mediterraan klimaat, met ernstig gebrek aan regen
een semi-mediterraan klimaat, de regen valt gelijkmatig door het jaar heen
een zeeklimaat, met veel regen in de herfst
Vraag 24 / 30
X

Cornero DOCG wordt hoofdzakelijk gemaakt van de druif

Aglianico
Montepulciano
Nero d’Avola
Sangiovese
Vraag 25 / 30
X

Voor welke classificatie in Bordeaux geldt een terugkerende toekenning voor een afzonderlijke wijn

de Classificatie van Cru Bourgeois
de Classificatie van de Crus Classés in Médoc en Graves
de Classificatie van Saint-Emilion
de Classificatie van Sauternes
Vraag 26 / 30
X

De temperatuur in Stellenbosch wordt gematigd door

de grote hoogte van het plateau van Stellenbosch
de hoge breedtegraad
de oceaanstroming vanaf Antarctica
de vele rivieren
Vraag 27 / 30
X

Welke bereidingsmethode wordt niet toegepast voor het maken van rosé

directe persing van druiven
korte inweking met schillen
macération carbonique
toevoeging van rode wijn
Vraag 28 / 30
X

Chili staat vooral bekend om de productie van

betaalbare en dure wijnen van Portugese druiven
betaalbare goede wijnen van Franse druiven
dure wijnen van Franse en Spaanse druiven
massawijnen van Spaanse druiven
Vraag 29 / 30
X

Wat is uniek aan het appellation systeem in de Bourgogne

de classificatie is op basis van het domaine
de classificatie is op basis van wijngaarden
de classificatie is gelijk aan de Champagne
de classificatie is op basis van gemeentes
Vraag 30 / 30
X

Terroir is een bekend begrip in de wijnwereld, het staat voor

de invloed van de omgeving op de druif
de bodem
de bodem en het klimaat
klonen van druivenrassen
score-image
Jouw score
/30
Bekijk de cursus

Foute antwoorden ()

Terug naar scorescherm